Titel:
Halmballemanden
VF12 Printartikel:
FB
Kort tekst:
31-årige Lars Keller er selvstændig inden for noget, nogle vil kalde flippet; nemlig halmbyggeri. Men halmbyggeri er faktisk en hel videnskab. Lars Keller underviser, holder workshops, udvikler projekter, netværker og skriver om halm som byggemateriale.
Person:
Billede:
Lars Keller
Navn:
Lars Keller
E-mail:
Titel:
Selvstændig i halmbyggeri
Arbejdssted:
Fotoreportage:
Lang tekst:
Af journalist Anne Mette Ehlers

Lars Kellers alternative livsstil og karrierevej blev slået an, da han som 20-årig lavede et væddemål med en ven om, at de aldrig ville tage en formel uddannelse. Frem til i dag har han ikke tabt det væddemål…

"Dengang efter gymnasiet var jeg i Letland med en studiekammerat, hvor vi underviste i engelsk i folkeskolen, gymnasiet og på aftenskolen. Her besluttede vi os for at lære om livet på livets egne vilkår. Vi væddede derfor om, at vi aldrig ville tage en officiel uddannelse. For de fleste uddannelser har andre formål end at lære én relevante ting, de er mere minded på produktivitet og vækst, end at lære én selv at tage stilling," siger Lars Keller. For Lars Keller er selfempowerment, det at mennesker får redskaberne til at tage styring over deres eget liv, vigtigere.

På et tidspunkt gik Lars Keller dog nogle måneder på Østeuropastudier ved Københavns Universitet. Der ”kom han til” at søge ind, fordi han higede efter atter at kunne blive ”læsset på”, men forventningerne om et engageret studiemiljø blev ikke indfriet:

"De studerende ønskede blot at gøre handelskarriere ved at lære russisk. Dybest set interesserede de sig ikke for kulturen, historien eller menneskene." Så vel inde på studiet, ville han hurtigt ud igen. I stedet var han med til at starte en økologisk indkøbsforening i København, hvorefter han flyttede til Thy. Her arbejdede han på Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi.

I Thy boede Lars Keller i en gammel bus, som han havde overtaget fra forældrene. De købte den for ni år siden og tog Lars og hans fire yngre søskende på rundrejse i Europa i otte måneder. "Uden selv at være klar over det, er de højskolefolk af den mest folkelige slags," siger Lars Keller om forældrene, der politisk befinder sig til venstre for midten og har præget ham meget. Præget ham til at vælge sin egen vej, tro på sin drøm og gøre noget ved det.

For Lars Keller er livets muligheder en gave: At han har frit valg på hylderne omkring sin fremtid. Et valg som mange, blot én generation tilbage, aldrig fik – og som mange unge i dag har svært ved at tage.

Det kræver styrke at vælge
Lars Keller er bevidst om, at det kræver styrke at vælge. "Den fri ungdomsuddannelse, som – til ære for Dansk Folkeparti – blev afskaffet af den endnu siddende regering, var egentlig sigtet på de svage. Men det kræver styrke at blive konfronteret med sine drømme. Uddannelsen gjorde, at de unge ikke blot fulgte strømme. De måtte stille sig foran spejlet og spørge sig, hvad de egentlig ville, i stedet for blot at gøre, hvad mor og far sagde. Det afspejler livet på en anden måde end traditionelle uddannelser," siger han.

Lars Keller underviste selv unge i halmbyggeri under den fri ungdomsuddannelse og ærgrer sig over, at de unge ikke længere har den mulighed. I stedet er han med konceptet "Hands for Knowledge" selv gået i gang med at udvikle et internationalt alternativ til den nu lukkede fri ungdomsuddannelse. Her kan unge fra alle lande rejse rundt på kloden med få penge på lommen og tilbyde deres arbejdskraft til bæredygtigt byggeri, mod samtidig – gennem
målrettet undervisning – at blive introduceret til de forskellige byggeskikke. Derved tilegner de sig værdifulde erfaringer.

Jeg vil lave noget, der gør mig glad
I dag bor Lars Keller med sin australske kæreste i Andelsforeningen Friland, som DR har fulgt tæt gennem de sidste par år. I Friland bygger 14 andelshavere deres egne huse baseret på naturlige – og billige - materialer som tang, ler, muslingeskaller og halm.

Ideen er, at de investerer i deres egen fremtid ved at bygge selv og bygge billigt. Så undgår de at gældsætte sig og er derfor i princippet frie - eller i det mindste mere frie - til at gøre, hvad de vil. - Selfempoverment-ideen løber som en rød tråd gennem Lars Kellers valg i livet.

Lars Keller er en mand, der beskæftiger sig med og lever af det, der interesserer ham, intet andet. Hans indtægter kommer, når han holder kurser og uddanner mennesker, der gerne vil leve som håndværkere inden for halmbyggeriet eller som "blot" vil bygge deres eget halmhus.

Selv siger han ganske beskedent: "Jeg har ingen plan som sådan med det, jeg laver, ud over at lave noget, der gør mig glad. For mig giver halmbyggeriet mening. Ideen om at give mennesker økonomisk uafhængighed tiltrækker mig. Det er spændende, og jeg møder udelukkende spændende, engagerede mennesker. Jeg ofrer mig ikke økonomisk, men kan stort set tillade mig, hvad jeg vil. For eksempel kan jeg cirka halvdelen af året tillade mig at lave ikke-indtægtsgivende aktiviteter."

For Lars Keller er spørgsmålet "Hvad kan jeg blive?" lavet om til "Hvad vil jeg blive?" Netop det stærke engagement og en tilpasset livsstil, gør det muligt at skabe sig en levevej inden for et lille og specialiseret område.
Tidsskriftsnr.:
2004 nr. 4
Publiceringsdato:
22-11-2004
Kommentarer
Kommentarlink:
Kommenter link:

Ophavsret


© Schultz Information

Se vilkår og betingelser

kommentarvisning:
Om forfatteren:
Faktatitel:
Fakta:
Artikeltitel:
Relaterede artikler:
Nyhedtitel:
Nyhedslinks:
Litteraturtitel:
Litteraturlink:
Linktitel:
Schultz  Annexstræde 5  2500 Valby  T: 7228 2826  E: kundeservice@schultz.dk
Indstillinger for cookie-samtykke