Titel:
Samtalen med unge om rusmidler
VF12 Printartikel:
FB
Kort tekst:

Som vejleder kan det være svært at tage samtalen om rusmidler med de unge. Rusmiddelrådgiver Carina Abel Gjaldbæk fra U-turn pointerer, at man skal spørge nysgerrigt ind til de unges liv, og giver forslag til, hvordan man som vejleder kan starte samtalen.


Af Nanna Jensen Lehrmann

Person:
Billede:
Carina_70x80
Navn:
Carina Abel Gjaldbæk
E-mail:
Titel:
Rusmiddelrådgiver og teamleder
Arbejdssted:
U-turn
Fotoreportage:
Lang tekst:

Alle unge er forskellige, og samtalen skal selvfølgelig tilpasses den enkelte unge og den unges forhold til rusmidler. 


Opstart af samtalen

Start med noget positivt. Den unge skal føle sig velkommen og have en fornemmelse af, at han eller hun har betydning for den voksne.  

 • Tak, fordi du er kommet, jeg ser altid frem til at møde nye elever. Har du lyst til at høre lidt om, hvem jeg er, og hvad min rolle på skolen er?
 • Vi skal jo tale om (fravær, en episode, bekymring fra en underviser eller andet), men først vil jeg gerne høre, hvordan du har det, og måske også hvordan du har det med at være her i dag.

Dialogen om trivsel/mistrivsel

Unges forbrug af rusmidler hænger tæt sammen med deres livssituation, derfor er det vigtigt at se/forstå forbruget af rusmidler i sammenhæng med det.

 • Er det okay, at jeg starter med at spørge lidt mere ind til, hvem du er?
 • Din kontaktlærer er bekymret for dig, hvorfor tror du, han er det?
 • Er der andre, der er bekymrede for dig?
 • Hvad fungerer godt/mindre godt i dit liv lige nu?
 • Er der noget, du godt kunne tænke dig var anderledes?

Dialogen om rusmidler

De fleste unge vil gerne tale om deres forbrug af rusmidler, men de skal føle sig sikre på, at det bliver gjort på en respektfuld måde. Eksempler på spørgsmål til at komme ind på emnet.

 • Nu nævner du selv, at der er mange i din omgangskreds, der ryger hash. Ryger du også engang i mellem? Og er det okay, at jeg spørger lidt mere ind til det?
 • Når der er bekymring for en elev, spørger vi her på skolen altid ind til brug af rusmidler. Er det okay, jeg spørger lidt ind til det?
 • Mange unge bruger rusmidler, alkohol, hash – er det noget, du bruger? Er det okay, at jeg spørger lidt mere ind til det?

Dialogen om rusmidler er i gang

De unge har brug for at blive forstået og anerkendt, før de forstyrres. Det er derfor vigtigt at spørge ind til, hvorfor det er betydningsfuldt for den enkelte unge at bruge rusmidler.

 • Har du lyst til at fortælle mig om første gang, du (fx) røg hash? Hvem var du sammen med, og hvilken effekt havde det?
 • Hvornår kan du bedst lide at ryge hash? I hvilken sammenhæng, med hvem, og hvad er det bedste, hashen gør for dig?  
 • Oplever du også ulemper ved at ryge hash?
 • Har du oplevet andre, som har haft dårlige erfaringer med at ryge hash?
 • Andre unge fortæller, at forbruget er gået ud over deres (økonomi, forhold til deres forældre, deres fremmøde på uddannelsen, deres fritidsinteresse) - kender du det? 


Ved at spørge nysgerrigt ind til den unges liv, relationer og derefter forbrug af rusmidler, vil vejlederen få en fornemmelse af, om den unge har et problematisk forbrug af rusmidler. Og det er op til vejlederen at vurdere, om de to skal mødes igen, eller om den unge vil være klar til at få hjælp hos et rådgivnings- og behandlingssted.Vil du vide mere om U-turn?

Tidsskriftsnr.:
2019 nr. 1
Publiceringsdato:
06-03-2019
Kommentarer
Kommentarlink:
Kommenter link:

Ophavsret


© Schultz Information

Se vilkår og betingelser

kommentarvisning:
Om forfatteren:
Faktatitel:
Fakta:
Artikeltitel:
Relaterede artikler:
Nyhedtitel:
Nyhedslinks:
Litteraturtitel:
Litteraturlink:
Linktitel:
Schultz  Annexstræde 5  2500 Valby  T: 7228 2826  E: kundeservice@schultz.dk
Indstillinger for cookie-samtykke