Afveje

Date:
14-01-2014
Heading:
Alle unge har glæde af vejledning
author:
Troels Borring
Image:
troels-borring200
Short text:
Det er en uholdbar strategi at samle de svageste i ”10. klasses-reservater”.
Text:

Dansk Industri, Dansk Metal og Kommunernes Landsforening har lagt op til, at 10. klasse omformes, så det bliver et særligt tilbud for de svageste elever. De forestiller sig, at det vil mindske det store frafald på ungdomsuddannelserne, og sikre, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

Lad det være sagt med det samme, at vi er enige i, at der ligger en kolossal udfordring omkring det store frafald, omvalg og ”automatvalg”. Som samfund har vi hverken økonomisk eller menneskeligt råd til, at så mange unge skal så mange omveje igennem, før de får gennemført en ungdomsuddannelse.

Men løsningen er ikke at begrænse de unges adgang til 10. klasse. Faktisk tyder al forskning på, at 10. klasse fungerer som en del af løsningen. Og det ser vi hver dag ude på efterskolerne. Forklaringen er, at efterskolernes pædagogiske kostskolemiljø med intensive menneskelige relationer og forpligtende samvær i såvel fritid som undervisning er med til at gøre de unge fagligt, socialt og personligt robuste.

Eleverne møder nye undervisningsformer, engagerede og passionerede lærere og andre voksne, og måske vigtigst af alt: Andre unge mennesker, der har en anden baggrund – geografisk, socialt og fagligt – end dem selv. Kan man gennemskue værdierne i dette, og forstår man betydningen af de fællesskaber, der kommer ud af sådan et miljø, så giver det også sig selv, at det er en uholdbar strategi at samle de svageste i ”10. klasses-reservater”.

Tilværelsen som ung og beslutningen om valg af ungdomsuddannelse er ikke så lige til, og de unge har brug for vejledning om begge dele - uanset hvilke unge vi taler om. Noget af det kan mor og far klare, men andet er de professionelle bedre til. Noget er bedst på enmandshånd, andet fungerer bedre i grupper. Noget fungerer i forbindelse med undervisningen, mens andet rykker i en uformel snak.

Der er mange ting på spil i vejledningen. I Efterskoleforeningen har vi kunnet se fordelen i at arbejde ud fra et vejledningssyn, hvor værdierne omkring vejledning er formuleret.
 

Efterskoleforeningens vejledningssyn så dagens lys i efteråret, og er nu et fælles udgangspunkt for vejledningen på de enkelte efterskoler, og er med til at støtte den enkelte vejleder i den daglige vejledningspraksis.
 

I vores vejledningssyn står bl.a., at ”vejledningen indgår som en integreret dimension i efterskolens arbejde med at danne og uddanne unge til at tage ansvar for eget liv i fællesskab med andre, - at den udnytter efterskolens særlige rum – kostskolemiljøet - og ikke mindst at Efterskolens fællesskaber er et væsentligt rum for vejledningen.” (Læs efterskolernes vejledningssyn i sin helhed)
 

Det betyder, at alle vores efterskoleelever får vejledning, så de bliver i stand til at tilrettelægge livsforløb og træffe reflekterede valg. Denne integrerede stabile vejledning er blevet en kerneydelse for efterskolerne, og er med til at styrke efterskoleformen som det unikke uddannelses- og dannelsestilbud, det er.
 

Fremover vil det kun blive styrket - til gavn og glæde for ALLE unge.
 

Troels Borring, Formand for Efterskoleforeningen

Tags:

Skriv en kommentar

  1. Navn
  2. E-mail
  3. Kommentar
Vrå Højskole
AFS
Schultz  Annexstræde 5  2500 Valby  T: 7228 2826  E: kundeservice@schultz.dk
Indstillinger for cookie-samtykke